english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111809
Borház avató Dötkön
A Zalai Borút Egyesület szervezésében felavattuk a 200 éves újáépített borházát. A pince tájházként funkcionál majd a zalai borok népszerűsítése céljából. A pince melletti területen ötven szőlőfajtát ültettünk el.

  
    Aki Noéról nevezi el borházát, számoljon a vízözönnel - utalt köszöntőjében tréfásan az őszi esős éghajlatra Szőkéné Hajduk Andrea, a zalaszentgróti székhelyű Zalai Borút Egyesület elnöke. A novemberi időjárás az avatási ünnepség alatt mégis megkegyelmezett a vendégseregnek: az eső a kezdéskor elállt és csupán a borház felszentelése után eredt meg ismét.
   Szőkéné Hajduk Andrea a Zalai Borút Egyesület közel 10 éves történetének legnagyobb beruházásaként értékelte a zsúptetős borház felállítását. A 200 éves pinceépület a Vas megyei Petőmihályfáról - a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által támogatott, 13 millió forintos projekt keretében - került Dötkre, míg a berendezési tárgyakat adományozók bocsátották az egyesület rendelkezésére. Az elnök közölte: a borpincét tájházként szeretnék működtetni, s nagy szerepet szánnak a zalai borok népszerűsítésének, amit alátámaszt, hogy az épület mellett felszántott földterületenBorház avató Dötkön a közeljövőben ötven szőlőfajtát kívánnak elültetni.
   Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő a Zalai Borút Egyesület védnökeként vett részt az eseményen, s beszédében Széchenyi István szavait idézte, miszerint a múlt megbecsülésén épülhet a jövő. Emlékeztette a közönséget, hogy a borházak régen a felnőtté válás pincéi voltak, hiszen csak a gazdálkodáshoz (kapáláshoz, szőlőműveléshez, szürethez)értő, a borivás kultúrájában otthonos egyének kaphatták meg a pincekulcsokat.
   A dötki borházat az épület névadója, Horváth Zsolt plébános szentelte fel, aki a név jelentésébe is beavatta a meghívottakat: mint elmondta, a Noé szó nyugalmat és vigasztalást jelent.
   A borház felszentelése után a vasvári Kalinkó Népdalkör képviseletében Bozzai Nóra hangulatalapozó népdalokat énekelt a szőlőből készült nedűről, valamint a borszerető emberekről.
   Az avatást követően a gasztronómiai élvezetek sem maradtak el: a Zalai Borút Egyesület tagjai a résztvevőket, akik előzetesen bejelentkeztek, borkóstolóra invitálták a gyertyafénnyel megvilágított pincébe, míg a település faluházában birkapörkölt várta az érdeklődőket.

Vissza
Easyweb