english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111806
Borturisztikai konferencia Szentgyörgyvárot
NŐ a tudás - NŐ a piac" határon átnyúló borturisztikai konferencia - Szentgyörgyvár

Megvalósító: Zalai Borút Egyesület

A Zalai Borút Egyesület „Nő a tudás - NŐ a piac" címmel projektet valósított meg a Szlovénia - Magyarország - Horvátország Szomszédsági Program támogatásával, amelynek keretében december 14-én Szentgyörgyváron konferenciát szerveztek. A projekt célja a családi gazdálkodásokban tevékenykedő női borászok piacrajutási esélyeinek növelése, versenyképességeinek javítása szakmai kompetencia erősítésével és nyilvánosság biztosításával.

   A konferencia házigazdája Dr. Pálfi Dénes kertészmérnök volt, aki egyben a szervezet védnökei is. Jó tanácsaival és hasznos információival bátorította a meghívottakat a szőlő és bor szeretetére, valamint a nemzetközi kapcsolatok fontosságára.
   Szőkéné Hajduk Andrea a Zalai Borút Egyesület elnöke ismertette a projekt eredményeit, valamint a Lendvai Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesületének elnök asszonyával Fehér Marikával közösen együttműködési megállapodást írtak alá, kifejezve a szándékukat a határmenti borturizmus fejlesztésére, a közös projektek megvalósítására és a borkulturális értékek kölcsönös megőrzésére.
   A projektben borprotokolláris és vállalkozásfejlesztési ismeretekre tett szert aza a 15 borász hölgy, aki Zala megye 4 körzetét képviselve vett részt a képzése. Borbemutató tartásával és borpalackozás megtanulásával szakmai ismereteik is erősödtek. A képzés során a hölgyek számítógépes ismereteiket fejlesztették az internet világának megismerésével.
 Szentgyörgyvári borturisztikai konferencia

   A projektben hazai partnerként részt vállaló CELODIN Zalai Alapítvány összeállított egy szakmai anyagot tartalmazó CD, egy borturizmus érintő tanulmányt, valamint önálló honlapon történő megjelenéssel növelte a zalai borásznők promócióját.
   A program során előadás hangzott el az aktuális borturisztikát érintő pályázatokról, informálva a megjelent borászokat a jövőben tervezett fejlesztések támogatási lehetőségeiről.
   A képzésen részt vett borászok közül két hölgy Takácsné Martincsevics Veronika és Budai Lajosné tartott előadást a projekt során átélt élményeiről, a kapott ismeretek hasznosságáról.
   A megjelentek jelezték, hogy továbbra is szükség van olyan programokra, amelyek a családi kisvállalkozásokban érintett szereplők borturizmust fejlesztő aktivitását ösztönzi, nemre, korra tekintet nélkül. bemutatásra került a „Határmenti borkultúra" című három nyelvi mutációban elkészült kiadvány, amely a program bemutatása mellett a zalai borvidék és Lendva - hegy jó gyakorlattal rendelkező borászait is megjeleníti.
   Az elnök asszony, aki már 7 éve tevékenykedik a Zalai Borvidék borkulturális hagyományainak őrzéséért és ápolásáért jelezte, hogy egyre több új generációs taggal bővült 2007-ben az egyesület, akik szívesen vesznek részt a hagyományos értékek továbbvitelében.
   A program zárásaként felavatásra került Szentgyörgyváron a zalai borút egyesület 85 fajtából és 2350 tőből álló géngyűjteménye, amely előzetes bejelentkezés alapján bárki számára megtekinthető.

Vissza
Easyweb