english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Bortúra a Zala völgyében
Bortréning Szentgyörgyváron
Bortúra Zalakaros
Oszkó - Hegyi Mulatság Bortúra
Letenye – Kalnik Bortúra
Križevci – Lenti Bortúra
Szőlők - borok
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111652
Križevci – Lenti Bortúra

Krizevci szőlőhegy
Helyszín: Horvátország – Križevci, Magyarország – Lenti
Időtartam: 2 nap 1 éjszaka
Időpont: folyamatos április 1-től – november 30-ig minden héten péntek szombat
Közlekedés: egyénileg, igényszerint szervezetten
Résztvevő létszáma: min: 10 fő max: 30 fő
Részvételi díj: 23 000 Ft/fő

1. nap

10. 00 Találkozás Križevciben Kalnik Hotel bejáratánál

  Hotel Kalnik

10. 30 Városnézés

A várost (a korábbi Felső-Köröst) 1090-ben említik először. A tatárjárás után, 1252-ben IV. Béla tette szabad királyi várossá. A város a török időkben több ostromot állt ki és többször cserélt gazdát. Több évszázados különállás után Alsó- és Felső-Köröst Mária Terézia egyesítette 1752-ben. Falait a 19. században bontották le. A városnak nyolc, többnyire középkori eredetű temploma van. A Szent Kereszt templom a 11. században, a Szent László templom a 13. században a Szent Anna templom a 17. században épült. A görög katolikus székesegyház

 Krizevci utca

16. századi, 1892 és 1897 között állították helyre. Ikonosztáza és képei híres horvát festőművészek alkotásai. A Városi Múzeum gazdag régészeti, néprajzi és kultúrtörténeti gyűjteménnyel rendelkezik. Áll még a barokk megyeháza is. A főtéren Antun Nemcsics horvát író szobra áll. Június első hétvégéjén minden évben hagyományos városi fesztivált rendeznek, melynek eredete állítólag a 14. századra nyúlik vissza.

  Jelmezes felvonulás

13.00 Ebéd a „La Mirage” étteremben


 Itt helyi ételkülönlegességek szerepelnek az étlapon. A bőséges és ízletes ebéd a horvát gasztronómiai szokások, hagyományok gazdagságát dicséri. Az ízletes borok jókedvre derítő hatása is elmaradhatatlan.

 Készül az ebéd a La Mirage étteremben
Borkóstoló a Badel pincében   15. 00 Borkóstoló a Križevci hegyen a Badel Pincészetnél.


A páratlan szépségű táj ölelésében élvezhetik a vendégek a Kalnik Borvidék évszázados ízeit.

17. 00 Borkóstoló borkorcsolyával a Matus pincénél

A házigazda gazdag borai mellé a helyi gasztronómiai hagyományok ízeibe ad betekintést a felkínált borkorcsolyával. A Krizevci borászok méltán híresek finom boraikról és vendégszeretetükről. 

Borkóstoló a Matus pincében 

  Vacsora - birka nyárson

19. 00 Vacsora a Hegyi étteremben

A helyi hagyományokhoz híven ízletes, házias vacsora várja az éhes vendégeket. Zenés, nótás esttel záródik a vacsora. 

21. 00 Szállás a Kalnik Hotelban

Az év folyamán felújított szállodába belépve kellemes és meghitt környezet fogadja a vendéget. Ízlésesen berendezett szobái minden igényt kielégítenek.

A szálloda előtere 

 

 

 


 

2. nap

8.00 - 9.00 Reggeli a szálláshelyen
Kontinentális: felvágottak, tea, kávé, ásványvíz, zsemle, kenyér

10. 00 Érkezés Lentibe

 Lenti városkép

 Lenti az ország és Zala megye délnyugati csücskében, a szlovén, a horvát és az osztrák határ közelében három tájegység találkozásánál fekszik. A lakóhely keletkezéséről az írásos nyomok a középkorban említenek évszámokat.


Lenti napjainkban egy hangulatos kisváros képét mutatja, ahol a kereskedők és a vendéglátók gasztronómiai és borkülönlegességekkel, valamint helyi specialitásokkal várják az idelátogatókat. A város életében jelentős szerepet játszik az idegenforgalom. A környezeti kultúra, a tiszta levegő, a sok zöld terület, a várost övező erdőkben az érintetlen természet csábítja ide az utazót.
Városnézés
A település keletkezésének idejéről nincsenek pontos adatok az első emlékek a római korból valók. Ezt bizonyítja, hogy a közelben halad a Borostyán út, amely Róma felől Szombathely felé vezetett. A rómaiak uralmát a népvándorlás során a hunok váltották fel.
A főtéren látható katolikus templom a XVII. században épült. A Lenti vár maradványait is ekkor építették át magtárrá a megváltozott igényeknek megfelelően. A vár valamikor palánkvár volt, a javításához szükséges fatörzsek egy részét egykor a velemériek adták.
A városban több üzlet is van, ahol kedvünkre bevásárolhatunk. A könyvtárban ingyenes az internet használat. Lenti északnyugati határában (a Lentikápolna felé eső végeken) gokart-pálya és presszó áll a nagyérdemű közönség rendelkezésére.

Kitűnő ételei miatt mindenkinek ajánljuk a Don Quijote éttermet, valamint a rétesboltot, ahol frissen sütött, fantasztikus rétesek között válogathatunk. (Feleannyiba kerül és kétszer akkora, mint máshol! Az íze pedig mennyei.) Nem szabad kihagyni a strandot és fürdés után érdemes elmenni a várostól délre eső, Lentihegy nevű dombon található szőlőskertbe, ahol megkóstolhatjuk a hegy levét is.

A városhoz közeli sárberki-tó a pecások előtt jól ismert horgászparadicsom 

A harcsa veszte 

  

Fürdőzés a termálfürdőben

A város büszkesége a Lenti Termálfürdő és Szent György Energiapark, mely 4 hektár zöld területen 5 szabadtéri és 3 fedett medencével várja a látogatókat. Vize Európa-szerte ismert. Kiválóan alkalmas degeneratív gerinc- és ízületi elváltozások és egyéb mozgásszervi betegségek kezelésére. A gyógyvíz hatását a Szent György energiapark pontjai egészítik ki, melyek segítségével hatékonyabban tudnak a vendégek feltöltődni, pihenni és gyógyulni. 2004 júliusában került felavatásra a termálfürdő 1340 m2 vízfelületű élménymedencéje. Az új medencében vadvízáram, masszázspadok, nyakzuhany és egy 74 m hosszú óriáscsúszda alkotják az élményelemeket. Külön érdekesség a medence körül kialakított mediterrán hangulatot idéző pálmakert élő pálmafákkal.

Lenti város fürdője  

 14. 30 Ebéd borkóstolóval a Szt. Márton Pincében, amely a Zalai Borút Egyesület állomáshelye

A lentihegyi Szent Márton pincébe látogató vendégek a finom ételek, jó borok mellett megismerhetik a környék gazdag és védett növény világát, mint a Kockás liliom, és ehető gombák sokaságát.

 Borkóstoló a Szt. Márton Pincében

17.00 Búcsúzás Dél–Zala gyönyörű lankás dombjaitól

Dél-Zala ajándéka - vargánya gomba Gyönyörű tavak Lenli környékén

Easyweb