english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Bortúra a Zala völgyében
Bortréning Szentgyörgyváron
Bortúra Zalakaros
Oszkó - Hegyi Mulatság Bortúra
Letenye – Kalnik Bortúra
Križevci – Lenti Bortúra
Szőlők - borok
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111627
Letenye – Kalnik Bortúra

Helyszín: Magyarország- Letenye, Horvátország-Kanik hegy
Időtartam: 2 nap 1éjszaka
Időpont: Április1-től november 30-ig minden héten péntek-szombat
Résztvevők létszáma: min. 10 fő max. 30 fő
Közlekedés: egyénileg, igény esetén szervezetten
Részvételi díj: 20 000-Ft/fő/alkalom
Túrafelelős: Zalai Borút Egyesület

1. nap

10. 00 Találkozó

Letenyén a Szélkakas panzióban szálláshely elfoglalása /Letenye Építők u. 2 

Szélkakas panzió 

  Letenyei könyvtár

11. 00 Városnézés

Letenye az ország délnyugati szögletében, Zala megyében, Nagykanizsától 22 km-re, a Mura mentén fekszik. A határ keleti részén lankás szántók vannak. A települést észak-dél irányban a Murába ömlő Béci patak szeli át. A vidéket elkerülték ugyan a vasútvonalak, de a közúti forgalom mindig jelentős volt. Átszeli a 7-es számú főútvonal, mely bekapcsolja a nemzetközi vérkeringésbe. Letenye 1923-tól fontos közúti határátkelőhely, s ma az ország egyik legjelentősebb délnyugati kapuja.


12. 30 Hegyközség felújított boronapincéjénél borkóstoló, ebéd

Letenye hegy legmagasabb pontján csodálatos környezetben található a bemutatóház, amely egy öreg boronapince felújítása során készülhetett el.
A Zalai Borút Egyesület letenyei állomáshelyén a helyi gazdák boraiból kap ízelítőt a szomjas vendég majd a helyi ízek hírét öregbítő bőséges, és ízletes ebéd következik.

14. 00 Fürdés a termálfürdőben.

Fürdő Letenyén
A Szapáry-kastély ősparkjának öreg tölgyei és vérbükkjei alatt 50 °C-os termálvízre épült fel a 33x20 m-es nagymedence, a kör alakú gyermekmedence, röplabda és strandfoci pálya.
A nagymedence és gyermekmedence mellett 2007-ben elkészült a tanmedence és ülőmedence is. A nagymedence vize 28 °C-os, a gyermek- és a tanmedence 32 °C-os, az ülőmedence pedig 35 °C-os melegvizet biztosít.

19. 00 Vacsora a Szélkakas Panzióban (Letenye Építők u. 2.)

A panzió éttermében finom házias ételekkel várják a vendégeket, majd a jóízű vacsora elfogyasztása után kellemesen berendezett szobákban térhetnek pihenőre a program résztvevői. 

 Szélkakas Panzió szobája

 


 

2. nap

8. 00 Reggeli a szálláson majd indulás Horvátországba a Kalnik hegyre

 A lakosság inkább hagyományőrzési céllal, kevésbé kereskedelmi okból foglalkozik szőlészettel és borászattal. A borvidéken a termőhelyi adottságok kitűnőek. A csodálatos Kalnik hegyi lejtők hagyományos borospincéket és az újkor igényeit is kielégítő pincéket, fogadókat rejtenek. A határtól kb. 80 km-re található Kalnik hegy gyönyörű panorámával, rendezett és művelt szőlő hegyeivel, valamint kitűnő boraival várja a borkultúra kedvelőit.

Zsuppos pincék 

A hegyvonulaton megtalálható a hagyományörző pincék mellett a modern építésű borkóstoló hegyek is. A vidéket titokzatossá teszi a helyi legendák és generációkon fennmaradó történetek sokasága, amelyet a helyi gazdák szívesen megosztanak az idelátogatókkal.

 

10. 00 Borkóstoló borkorcsolyával a Bogdanovic Pincénél

 

Velimír gazda maga is aktív borász, és a krizeviben működő „BILIKUM” Szőlő és Bortermelők Egyesületének aktív tagja is. Titkárként szervezi a helyi szinten tevékenykedő, de országosan és határontúl is elismert szervezet munkáját: borversenyeket fesztivált, szakmai napokat szerveznek, vásárokon, kiállításokon vesznek részt, nemzetközi kapcsolatokat alakítanak ki, valamint hangsúlyt fektetnek a hagyományos értékek megmentésére is. 


a házigazda borkínálatában megtalálható a Kalnik hegyre jellemző a grasevina (Olaszrizling), a Chardonnay, és a Furmint, valamint a vörösborok közül az Oportó és a Kékfrankos.

  

11. 00 Borkóstoló borkorcsolyával a Safran pincénél

A Kalnik völgyre páratlan kilátás nyílik Stepjan Safran borász pincészetéből. A családi vállalkozás titka a páratlan vendégszeretet és borainak kitűnő zamata.
A mindig mosolygós vendéglátó szakmai tapasztalatának és a a család szorgalmának köszönhetően ismert és elismert borturisztikai szolgáltatást nyújt az előre bejelentkező vendégeknek. A Rajnai és az Olaszrizling mellett Kékfrankos vörösborával számos versenyen részt vett kitűnő eredménnyel.
Safran gazda is tagja a „Bilikum” Szőlő és Bortermelők Egyesületének, így a közösségi életben is tevékenyen részt vesz. 

Safran pince 

12. 30 Ebéd Kalnik hegyen Planinarski Dom (Turista Ház) nevű étteremben

 Planinarski Dom (Turista Ház) nevű étterem

 Kalnik hegy legendájához tartozik Nagy Kemlék (Veliki Kalnik) vára, kb. 25 kilométerrel északnyugati irányban található Körös (Križevci) városától, Veliki Kalnik falu északi határában, közvetlenül a nagykemléki turistaház mellett. A vár innen könnyedén megközelíthető. A várról az első írásos adatok 1243-ból származnak, amikor is IV. Béla király, „castrum nostrum Kemluk-ot”, fontos támaszpontként említette meg a tatárok elleni, 1241/42-es harcokban.


A vár mai állapota:
Az utóbbi évek helyreállítási munkálatainak köszönhetően, meglehetősen pazar látványban lehet részünk. A vár alját képező, egykori, 17-18. századi kastély mindmáig romokban maradt, viszont a vár egykori, hangsúlyos részét képező, toronyszerű, gótikus lakóépület, kiegészítésekkel jól ellátva, felújításra került. A vár legfelső részét képező, egyes feltevések szerint a tatároknak ellenálló (13. századi) része, azonban csak alapfalakban jelenik meg, amihez a vár védelmi rendszerét képező gerincúton juthatunk. E várrész elhelyezkedése, illetve valamikori felépítménye a szlovákiai Árva várához hasonlítható. A vár felső részének bejárása, a szédítő magasság miatt, nagy körültekintést igényel, jóllehet védőkorlátokkal ellátott.
A Planimarki Dom Turistaház és Étterem széles választékkel várja a hagyományos horvát ételeket és zamatos borokat kedvelő turistákat, csoportokat.

  

15. 00 Búcsúzás a csodálatos Kalnik hegytől

A vendégek saját szervezésben, illetve igény szerint előre egyeztetve a szervezőkkel hazaindulnak.
Javasolt egyéni programként ajánljuk a kb 25 km-re található Krizevi (Körös) város megtekintését.
A városnak nyolc, többnyire középkori eredetű temploma van. A Szent Kereszt templom a 11. században, a Szent László templom a 13. században a Szent Anna templom a 17. században épült.
A görög katolikus székesegyház 16. századi, 1892 és 1897 között állították helyre. Ikonosztáza és képei híres horvát festőművészek alkotásai.
A Városi Múzeum gazdag régészeti, néprajzi és kultúrtörténeti gyűjteménnyel rendelkezik.
Áll még a barokk megyeháza is.
A főtéren Antun Nemcsics horvát író szobra áll.
Június első hétvégéjén minden évben hagyományos városi fesztivált rendeznek, melynek eredete állítólag a 14. századra nyúlik vissza.

A Kalnik-hegy

Easyweb