english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Bortúra a Zala völgyében
Bortréning Szentgyörgyváron
Bortúra Zalakaros
Oszkó - Hegyi Mulatság Bortúra
Letenye – Kalnik Bortúra
Križevci – Lenti Bortúra
Szőlők - borok
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111598
Oszkó - Hegyi Mulatság Bortúra


Helyszín: Dötk - Pakod – Zalabér – Oszkó
Időpont: Szeptember második hétvégéje
Megközelítés: Sümeg – Zalaegerszeg közötti útról Pakod központjából
Közlekedés: saját szervezésben, igény szerint szervezetten
Időtartam: 3 nap, 2 éjszaka
Részvételi díj: 25 000.-Ft/fő/alkalom
Túrafelelős: Zalai Borút Egyesület
Részvevők létszáma: min.: 10 fő, max.: 20 fő

1. nap

  

14. 00: Dötk - Ökológiai- és Vidékfejlesztési Tájközpont

 Tájközpont bemutatása (ökológiai Tépítészet, megújuló energiaforrások, energiapark megtekintése)
A Tájközpontot az Ökorégió Alapítvány hozta létre és működteti a régió fenntartható, ökológikus fejlődése érdekében. A falu a Zalába futó Dötki patak völgyébe települt. Szőlőhegyek és erdők övezik. Flórája és faunája jól reprezentálja a Zalai dombság élővilágát. A tájközpont a falu közepén áll, épülete tájbaillő, organikus-ökológikus ÖKOHÁZ, favázszerkezetes vályogtégla ház, mely alacsony energiájú épület.

 Dötki Ökoház udvara

 Tájközpont fűtését és használati melegvíz ellátását megújuló energiaforrások kombinált használatával oldották meg. Egyrészt biomassza szolgál a faelgázosító kazánban történő elégetéssel hőforrásul a központi fűtéshez és a melegvíz előállításához.

 Dötki Ökoházban

  A tetőn elhelyezett 34 m2 napkollektor is a hőtermelést szolgálja. Nyári időszakban hőtároló tartályon keresztül a teljes használati melegvíz ellátást biztosítja a nap energiája, egész évben 80 % -ot, míg a faelgázosító kazán fűtésrásegítése biztosítja a 20%-ot. 12 m3 esővízgyűjtő-tisztító berendezésével az esővíz használatát is megoldja (mosógép, WC-öblítés, öntözés.)
Folyamatban van a természet közeli szennyvíztisztítás kialakítása. A közeljövőben a helyi zöld-áram előállítását is megoldják fotovoltarikus rendszer és szélerőmű létesítésével. 

16. 00: Dötk – Borház
Borkóstoló borkorcsolyával (az Egyesület tagjainak boraiból)
Programfelelős: Németh Károlyné

  

Zalai Borút Egyesület bemutatása
A Zalai Borút Egyesület 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy közhasznú tevékenységével elősegítse a Zalai Borvidék kulturális és történelmi örökségének megóvását, kultúrájának hagyományainak megőrzését és továbbvitelét valamint a térség idegenforgalmának fejlesztését. Borturisztikai fejlesztései, túra lehetőségek biztosítása elősegíti a térség programkínálatának színvonalas bővítését, a túrázók igényeinek kielégítését.

A zalai szőlőhegyi építészet és a boronapince bemutatása
Borház építés közben 

 A Zalai Borút Egyesület fő törekvése, hogy Zala megyében a Balatonmelléke borvidéken be tudja mutatni a szőlészet, borászat hagyományait és növelje a zalai borok ismertségét a borpiacon. Mindezt a borturizmus eszközeivel, borházakban kialakított speciális szolgáltatásaival szeretné elérni. Eme törekvés első lépése a dötki boronapince felépítése és bemutatása.
A vendégek megismerkednek a boronaházak építészeti technológiájával, berendezésével, azok funkcióival.


Géngyűjtemény megtekintése, hagyományos szőlőfajták
Szakmai és civil vendégek részére szőlőfajta bemutató a kertben. Az ugrásszerű változások következtében az idők folyamán különböző fajták kerültek előtérbe vagy éppen a feledés homályába. E váltakozó sokszínűséget hivatott a géngyűjtemény feleleveníteni és bemutatni. A több száz éve fennmaradt régi magyar fajták már bizonyítottak, kultúránk részévé váltak. 55 fajta kerül megőrzésre és bemutatásra.


17. 00: Séta a Szent Antal kápolnához
A zalabéri szőlőhegyi tulajdonosok emeltették a kápolnát hegyük védelmében. 
 Szt. Antal Kápolna a Pakodi hegyen
 Szakács Ivoda

18. 00: Vacsora borkóstolóval a zalabéri Szakács Ivodában
Finom zalai ízeket tartalmazó saját készítésű étkekkel várja a vendégeket Szakács Zsolt és neje Marika a zalabéri szőlőhegyen, A zalabéri faluközpontból aszfaltos úton megközelíthető szőlőhegyi ivoda a gyakran visszatérő vendégek kedvenc pihenőhelye. 


 

20. 00: Szállás az Oszkói Hegypásztor Kör vendégházában
A hegyi szállás a nomád életet ötvözi a modernkor igényeivel. A csendes hegyi környezet kellemesen eltöltött éjszakát ígér.


 

 Szállás Oszkón
 

 


 

2. nap
 

8. 00: Reggeli a szálláshelyen
Kontinentális reggeli a házigazdákkal.

  

9. 00: Oszkói Hegypásztor Kör bemutatásaEgy pince Oszkón 
 Pince Oszkón

  A faluban még a 70-es évek végén volt egy meglehetősen aktív színjátszó csapat, többnyire fiatalok, akik néhány évvel később úgy gondolták, hogy továbbtanulásuk semmiképpen sem lehet indoka annak, hogy falujuktól elszakadjanak. Hagyományőrzés, a régi pincék megmentése, ilyen gondolatok jártak a fejükben, amikor 1985-ben közülük tízen életre hívták a Hegypásztor Kört, amelyet aztán a járási székhelyen, Vasváron – ahol ilyen vagy hasonló civil szervezettel nem találkoztak.

A lokálpatriótává tett-lett fiatalok 1993-ban átvették az egyesület irányítását. A szőlőhegyi munkák ekkoriban már kifutóban voltak, az új generáció így inkább a kultúraterjesztést, a színjátszást, a néptánc népszerűsítését tűzte zászlajára.
Hegypásztor-pincék megtekintése. A bemutató céljából épített boronapincék a tervezéstől a kivitelezésig megrendelhetők az Oszkói Hegypásztor Körnél.

Szalma babák, játékok Mezőgazdasági termények

10. 00: Részvétel az Oszkó- Hegyi Mulatságon
Programajánlat:
helyi termékek kóstolása: bor, pálinka, méz, tökmagolaj, gyümölcsök, mézkalács, főzőverseny, zalai és vasi ételek,
kézműves bemutatók
foglalkozások: ügyességi versenyek, gyermekfoglalkoztató
íjászat, lovaglás, kocsikázás, állatsimogató kulturális műsorok, színpadi produkciók

Bogrács 

 13. 00: Ebéd a fesztivál helyszínén vasi ízek
A főzőverseny résztvevői szabadtéri főzés színes ízvilágába adnak betekintést.

 14. 00: Borkóstoló a fesztiválon részvevő zalai borászok boraiból Dóka Éva és a Lábodi Pincészet borait előszeretettel kóstolgatják a résztvevők.
A kellemes zalai borok nagyban hozzájárulnak a jó hangulat megteremtéséhez.

 Borozó
15. 00: Szabadprogram
Táncegyüttes 

Kiállítók sokasága és a változatos kulturális műsorok gazdag szabadprogramot biztosítanak. Főként gyermekeket vonzó sétalovaglás is színesíti a választékot. A fiatal előadók és hagyományőrző csoportok a zalai és vasi kulturális hagyományok gazdag világával ismertetik meg a nagyérdeműt. 

 

 19. 00: Vacsora, közös bográcsolás
A házigazdákkal közösen készíthetik a finom vacsorát, akik szeretnék megismerni a helyi gasztronómia fortélyait. A zalai és vasi étkekben gyakran alapanyagul szolgáló vadhúsok és ízletes gombák itt sem hiányozhatnak.

Bográcsozás 

21. 00: Szállás az Oszkói Hegypásztor Kör vendégházában

 


 

3. nap
8. 00: Reggeli a szálláson
A reggelit a Hegypásztor Kör biztosítja a vendégek részére. A kiadós vasi parasztreggeli jó alapja lesz a további programoknak, megfelelően előkészítve a résztvevők gyomrát és hangulatát.

 9. 00: Nyitott pincék program
Az Oszkó hegyi „Nyitott pincék” program szerves része a mulatságnak. A helybéli borosgazdák bemutatják pincéiket, kóstoltatják boraikat, ezzel is hozzájárulva a vasi és zalai borok, valamint a szőlőművelés hagyományának megőrzéséhez és tovább viteléhez.

 Vasi borok
 Népizenekar  11. 00: Részvétel az Oszkó Hegyi Mulatságon

A kulturális hagyományőrző műsorok, és a jókedv töretlenül folytatódik a második napon is melyben jelentős szerepe van a résztvevőknek. A természet szépségét, a szőlőhegyek különös hangulatát,a népi hagyományok sokszínűségét kedvelőket elvarázsolja a fesztivál minden pillanata.

13. 00: Ebéd a fesztiválon

Az ínycsiklandó ízek varázslói közt sok fakanalat forgató urat találunk.

14. 00: Borlutri: a vasi és zalai borok felismerése

Vízvári Sándor borász vezeti a Borlutri vetélkedőt mely a kellemesen berendezett boronapincében kerül megrendezésre. A résztvevőknek ötféle bort kell felismerniük kóstolás után. A telitalálatos lutri gazdája egy palack bort nyer. 

Bor felismerés 
Pálinka árusítás 

15. 00: Szabadprogram
A záró programok vidám befejezést biztosítanak, valamint egy utolsó lehetőségük van résztvevőknek ajándék és emléktárgyak vásárlására. 

Helyi pálinkák   ruhababák
 

18. 00 Fesztiválzárás
Búcsúzás a résztvevőktől. A szervezők megköszönik a vendégeknek, hogy részvételükkel emelték a rendezvény színvonalát és hozzájárultak a népi hagyományok őrzéséhez és tovább viteléhez. A gyermekes családoknak külön köszönet szól, amiért jó példát mutatnak a felnövekvő nemzedéknek. A rendezők következő években visszavárnak mindenkit.

Mézeskalács Méz árusítás

Easyweb