english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Bortúra a Zala völgyében
Bortréning Szentgyörgyváron
Bortúra Zalakaros
Oszkó - Hegyi Mulatság Bortúra
Letenye – Kalnik Bortúra
Križevci – Lenti Bortúra
Szőlők - borok
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111614
Bortúra Zalakaros

Helyszín: Zalakaros, Garabonc
Időpont: áprilistól novemberig igény szerint
Időtartam: kettő nap
Részvételi díj: 21 000.-Ft/fő/alkalom
Létszám: 10-30fő
Megközelíthetőség: 75-ös útról Zalakomár vagy Galambok felől
Túrafelelős: Zalai Borút Egyesület

1. nap
14. 00 Szent Orbán borozó

 Szálláshely elfoglalása
A Deutsh vendégházban a házigazdák sok éves tapasztalata és vendégszeretete a garancia arra, hogy a kedves vendég jól érezze magát a kényelmesen, igényesen berendezett vendégházban és kellemes pihenőkerben.

 Deutsh Vendégház
 Bor hébérezés

 Borkóstoló borkorcsolyával
A házigazda szakmai program kíséretében boraiból tart kínálatot. A termálfürdő közelségére alapozva Deutsch Bálint borász családi vállalkozás keretében működteti borozóját. A házigazda tagja a Zalai Borút Egyesületnek. A városban borpatikát működtet, ahol a vendégek meg is vásárolhatják borait.
Borkínálatában az Olasz- és Rajnai rizling mellett a Cserszegi fűszeres, a Kékfrankos és a Pinot noire is megtalálható.

   Bokóstolás

16. 00 Városnézés szabadprogram

Ezen változatos vidéken valamennyi Nyugat-Magyarországra jellemző szépség és vonzerő megtalálható; a táj síkság és lankás dombsorok arányos váltakozása; a növényzet erdők, ligetek és virágzó mezők zöldellő harmóniája, amelyet ritka növényi társulások, és védett állatok fel-felbukkanó látványa tesz különösen értékessé. És van egy a hétköznapi emberi értékrend fogalmaival alig meghatározható különös kincs, a föld forrongó mélységeinek becses ajándéka, különféle értékes ásványok oldatával telített közel 100 °C-os gyógyvíz. 

 Zalakaros önkormányzat

   Zalakarosi utca

Ez a sokszínűség ma ennek a szerény közép-európai térségnek együttes és egyre csábítóbb vonzereje, amely évente közel egymillió embert késztet arra, hogy otthonát elhagyva felkereked-jen és megfáradt, kimerült vagy beteg szervezetét felfrissítse, pihentesse, gyógyítsa ezzel a delejes erejű vízzel, a békességet nyújtó környezetben.

Az emlékezetes élmény attól válik teljessé, hogy ezen a tájon kedves, mosolygós emberek élnek, akik a munkájukkal járó kötelező udvariasságon túl, az őseiktől örökölt tisztelettel néznek és közelednek a vendég felé. Ez az értés az énjükből fakad; a szív, az érzelem, a tudat legmélyéről.

18. 00 Sétakocsikázás Garaboncra a Kránicz Borházban

 Kránic Borház

 A Zalakarostól pár kilométerre található Garabonconra kedves vendégeink sétakocsikázás során jutnak el. A Kis-Balaton látványa, a páratlan természeti környezet felejthetetlen élményt nyújt az idelátogatóknak. Az egy óra során feljutnak a Garabonci hegyre, ahol számos zalai borutas állomáshely is található.

Lovaskocsi  

19. 00 Vacsora borkóstolóval a Kránicz Borházban

Kránicz László aktív borász, aki családi vállalkozás keretében folyamatos borturisztikai fejlesztések segítségével akár 80 fő befogadására is alkalmas étterem és rendezvényházat működtet. Minőségi, díjazott boraiból bő választék áll a vendégek rendelkezésére. Íme a választék egy része: Zöld veltelini, Királyleányka, Szürkebarát, Rizlingszilváni, Oportó(Portugieser), Zweigelt, Kékfrankos.

 

22.0 Szállás Zalakarosban a Deutsch vendégházban
Ezen az éjszakán is a házigazdáktól már megszokott szeretett teljes vendéglátásban részesülnek Deutsh házba betérők.

 


 


2. nap

 8. 00 Reggeli a szálláshelyen. Kontinentális, illetve igény szerint házias – parasztos. (tojásrántotta, lecsó)
A kellemes éjszaka után egy ízletes és kiadós reggelivel kezdeni a napot, ez a jó közérzet alapja, vallják a házigazdák, no és a jó borok, mely a családi vállalkozás egyik fő kiegészítője.

 Deutsh Vendégház bejárata

  

9.00 Fürdőzés a zalakarosi termál és élményfürdőben
Magyarország 6. legnagyobb vendégforgalmú fürdőjének története 1962-ig nyúlik vissza, amikor egy szénhidrogén kutató próbafúrás eredményeképpen olaj helyett 96 °C-os víz tört a felszínre több mint kétezer méteres mélységből. A 13000 mg/l ásványi só tartalmú feltörő víz vegyelemzése és orvosi hatásainak megállapítása után 1965-ben termálfürdőt létesítettek. Az akkori Zalakarosi Strandfürdőben egy 333 m2 vízfelületű termálmedence és egy 60 m2-es gyermekpancsoló fogadta a vendégeket, amely három év múlva egy sportmedencével is kiegészült. A gyógyászatot is magában foglaló Fedett fürdőt 1975-ben nyitották meg, majd a következő húsz év a folyamatos fejlesztések jegyében telt. 1978-ban az "elismert gyógyvizű" fürdőt az Egészségügyi Minisztérium hivatalosan gyógyfürdővé nyilvánította. Azóta és jelenleg is Zalakaroson csak részvénytársaságunk rendelkezik gyógyvízzel!
Gyógyfürdő

A gyógyvíz: nátriumkloridos és hidrogénkarbonátos hévíz, amely a jodid- és bromid-ion tartalma következtében a jódos-brómos; szulfid-ion tartalma miatt pedig a kénes gyógyvizek csoportjába sorolható. A víz metabórsav tartalma igen nagy. A gyógyvíz radioaktív elemeket rendkívül csekély számban tartalmaz.


13. 00 Ebéd borkóstolóval a Szent Orbán Borozóban

 Szt. Orbán Borozó

A séf ajánlata: rostonsült húsok, balatoni halak hagyományosan elkészítve, magyaros, hagyományos bogrács ételek, dödölle.
Az ebédet finom zalai borokkal öblíthetik le a vendégek borkínálattal egybe kötve .

14. 00 Záró program: Kisbalaton - Séta a Kányavári szigeten

 A Kis-Balaton élővilága, a mocsárvilág hangulata a Kányavári szigeten a "Búbos vöcsök" tanösvényen ismerhető meg. A Balatonmagyaród határában kialakított, szabadon látogatható terület két kilátójáról távcső és egy kis szerencse segítségével bárki bepillanthat a madárvilág nyüzsgő életébe.
A közel két kilométer hosszú, egész évben látogatható 1-1,5 óra alatt végigjárható sétaút 13 állomása kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik. A táblák mindegyike egy-egy csoportot (parti madarak, énekesek, ragadózók stb.) ismertet.

Kilátó a Kányavári-szigeten 

    A sétaút nem feledkezik meg a térség denevérfaunájáról, valamint a Kis-Balatonnal kapcsolatos vízügyi tevékenységekről sem. A tanösvény jelképének a gyakran látható búbos vöcsök szolgált alapul (Podiceps cristatus).
Híd a Kis-Balatonon

A Magyarországon őshonos bivaly fajbemutatásának központja. A telep fontos szerepet játszik a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében. Interaktív kiállítás, távcsövek, kilátópontok, pihenőhelyek, és a bivalyokat bemutató tanösvény várja az érdeklődőket.
A fogadóépület kiállítása a Kis-Balaton élővilágát mutatja be. Az istállóban a bivalytartás régi eszközei és az állattartásról régi fotók láthatóak. A bivalyokat tavasztól-őszig a bemutatóhelyről induló 1,5 km-es sétaút bejárásával lehet megnézni. A 30 hektáros területen 200 bivaly él.

 Búbos vöcsök

 Télen az istállóban láthatók. A fogadóépületben lehetőség van kiadványok, ajándéktárgyak megvásárlására illetve frissítők fogyasztására. 
Bivaly Rezervátum

Easyweb