english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Bortúra a Zala völgyében
Bortréning Szentgyörgyváron
Bortúra Zalakaros
Oszkó - Hegyi Mulatság Bortúra
Letenye – Kalnik Bortúra
Križevci – Lenti Bortúra
Szőlők - borok
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111651
Bortúra a Zala völgyében


Helyszín: Zalaszentgrót és környéke – Dötk, Zalaszentgrót, Zalabér, Vindornyaszőlős, Zalaszántó
Időtartam: 3 nap, 2 éjszaka
Időpont: folyamatos
Közlekedés: saját szervezésben illetve igény szerint szervezetten
Megközelítés: Sümeg Zalaegerszeg közti útról Pakod Község központjából
Túrafelelős: Zalai Borút Egyesület
Részvételi díj: 30. 000 Ft/fő/alkalom

1. nap 
14. 00: Dötk - Ökológiai- és Vidékfejlesztési Tájközpont
Szállás elfoglalása

Ökoház Dötk 

Tájközpont bemutatása (ökológiai építészet, megújuló energiaforrások, energiapark megtekintése) Dötki Ökológiai Tájközpont az egyik legapróbb zalai faluban működik. A környezeti erőforrások fenntartható tartamos használatával kapcsolatos megoldásokat, modelleket mutat be az érdeklődőknek és használ a vendéglátásra, ökoturisztikai és erdei iskolai, valamint más oktatási célokra létrehozott ökoházban. A szakmai programokat az Alapítvány munkatársai állítják össze és prezentálják a mindenkori vendégeknek. A Tájközpont ifjúsági szálláshely, a tetőtérben, 5 helyiségben, a földszinten 2 szobában történik a vendégek elhelyezése. Az étkezést a zalabéri Szent Antal fogadó konyhája biztosítja.


Programfelelős: Kocsis Anikó

16. 00: Dötk – Borház
Zalai Borút Egyesület bemutatása

A Zalai Borút Egyesület 1999-ben alakult azzal a céllal, hogy közhasznú tevékenységével elősegítse a Zalai Borvidék kulturális és történelmi örökségének megóvását, kultúrájának hagyományainak megőrzését és továbbvitelét valamint a térség idegenforgalmának fejlesztését. Borturisztikai fejlesztései, túra lehetőségek biztosítása elősegíti a térség programkínálatának színvonalas bővítését, a túrázók igényeinek kielégítését. 

 Boronaház zsuppozás közben
 Boronaház világítása

 A zalai szőlőhegyi építészet és a boronapince bemutatása
A Zalai Borút Egyesület fő törekvése, hogy Zala megyében a Balatonmelléke borvidéken be tudja mutatni a szőlészet, borászat hagyományait és növelje a zalai borok ismertségét a borpiacon. Mindezt a borturizmus eszközeivel, borházakban kialakított speciális szolgáltatásaival szeretné elérni. Eme törekvés első lépése a dötki boronapince felépítése és bemutatása.
A vendégek megismerkednek a boronaházak építészeti technológiájával, berendezésével, azok funkcióival.

 

Géngyűjtemény megtekintése, hagyományos szőlőfajták.
Szakmai és civil vendégek részére szőlőfajta bemutató a kertben. Az ugrásszerű változások következtében az idők folyamán különböző fajták kerültek előtérbe vagy éppen a feledés homályába. E váltakozó sokszínűséget hivatott a géngyűjtemény feleleveníteni és bemutatni. A több száz éve fennmaradt régi magyar fajták már bizonyítottak, kultúránk részévé váltak. 55 fajta kerül megőrzésre és bemutatásra. 

 Zweigelt

Borkóstoló borkorcsolyával (az Egyesület tagjainak boraiból)
Programfelelős: Németh Károlyné

18. 00: Séta a pakodi hegyen 200 éves zsúpfedeles pince megtekintése.
Kellemes félórányi sétával érkezünk az Ökorégió Alapítvány által felújított 200 éves zsúpfedeles pincéhez. A berendezés fontos része a jó állapotban lévő 100 éves faprés. A rendezett gyümölcsösben hagyományos gyümölcsfajták ízeit elevenítheti fel a betérő. 

 Körtefa terméssel

19. 00 Vacsora borkóstolóval a Martincsevics pincében
Az 1914-ben épült családi pince a pakodi hegyoldalban várja a zalai ízek, és gazdag zalai borok kedvelőit.

 Martincsevics István pincéje

Az udvarból szemetgyönyörködtető tájkép tárul a látogató elé. A 40 fő befogadására alkalmas teremben, a szőlészetben használt régi eszközök kerültek kiállításra. A házigazda és családja a helyi gasztronómia csodás ízeit ötvözi a tartalmas étkekben. A Martincsevics pincében töltött időt a finom borok kóstolgatása mellett István gazda anekdótái teszik még emlékezetesebbé.  

 

22. 00: Szállás (Dötk, Ökorégió)

 Ökoház belseje reggel

 Az Ökorégió Alapítvány húsz főt befogadó ifjúsági szálláshellyel egészíti ki a tájházban lévő szállás lehetőségét. A tájháztól alig száz méterre, a falu szélén az erdő mellett lévő vendégház a csend szigete.  

 


 

2. nap
8. 00: Reggeli a szálláshelyen

9. 00: Városnézés a 100. magyar városban, Zalaszentgróton Romtorony, Katolikus templom, Batthyány kastély és kastélypark, Kiskastély, Kőhíd, Zalaszentgrót nevét egykori templomának védőszentjéről, Szent Gellértről (Geroldus) kapta. Magyarországon századikként, 1984-ben emelték városi rangra a települést. A környék az írott történelem előtt is lakott hely volt. Első okleveles említése 1247-ből származik. A középkorban a Zala folyó szigetén négy oldalról zárt kővárat emeltek, amelyről 1299-ből már van adatunk. Az erősséget a török időkben tovább építették. 1397-ben az oklevelek már mezőváros (oppidum) néven említik. Várát, ami a közeli Kanizsa várának eleste után a Zala-mente egyik legfontosabb erődítménye lett, a törökök többször megtámadták, de elfoglalni nem tudták. A XV. században ferences barátok telepedtek le a mezővárosban, kolostort és templomot építettek, de a török közeledtével elhagyták kolostorukat, mely ezután építőanyagul szolgált a nagyobb építkezésekhez. A vár védműveit a kuruc korban elbontották, helyén új kastély épült. A XVIII. században iparosok, kézművesek települtek ide, a kereskedelem fellendült, iskolák, egyletek szerveződtek - ez a felvirágzás évszázada volt. Később, a XX. század végén vasút is épült, majd saját újságot jelentettek meg.

Zalaszentgrót a Batthyány kastéllyal  

Batthyány kastély és kastélypark: A középkori épületet a XVI-XVII. században építették ki, majd a várkastély felhasználásával épült a mai barokk-copfstílusú kastély 1787-ben. Kovácsoltvas kapuja külön figyelmet érdemel. Az U alakú, emeletes épület 1950 óta gyógypedagógiai nevelőintézet, bejelentkezéssel látogatható. A Batthyány-kastélyt 4,3 hektáros, kétszáz éves védett park veszi körül. A lombos fák közül különlegességek: a sárga levelű hegyi juhar különböző változatai, valamint a kocsányos tölgy sárga levelű fajtája. A lombhullató fajok közül a magas kőris, a kislevelű hárs, a mezei szil, a vadgesztenye, a szivarfa, a japánakác, a gledícsia, a dió, a mezei juhar, a zöld juhar, az ezüst juhar, a nyír a gyertyán és a mézgás éger található a parkban. Télen is zöldell a luc-, erdei-, fekete-, sima- és az ezüstfenyő. Előfordul még a tiszafa, az oregoni hamisciprus, a tuja, és a lombhullató páfrányfenyő.
Hatamov híd Az 1846-ban készült, 43 méter hosszú és 6,7 méter széles híd 1975-ig volt használatban. A II. világháborúban a németek által aláaknázott hidat Hatamov főtörzsőrmester élete feláldozásával mentette meg.

 A kisszentgróti romtorony

 Ferences templomrom Az ún. polgárvárosi torony a ferences kolostor és templom maradványa. Az épületeket a XIV. században, román stílusban emelték, majd gótikus stílusban átalakították. A ferences kolostor a török időkben néptelenedett el, épületének anyagát felhasználták a barokk templom építéséhez, a templom tégláit pedig az urasági major falazásához. Az egyik tornyot a kisszentgrótiak kérésére hagyták meg.
Római katolikus templom Az 1753-1758 között épült, barokk stílusú templomban korábbi emlékeket is őriznek: a belsőben Kanizsai Miklós gótikus, XV. századi sírkövét, a barokk kápolnában 1500 körül készült gótikus Madonna-szobrot. A Szent Imre herceg tiszteletére szentelt templom díszes kiképzésű, egyhajós, homlokzati tornyán címerrel, oromzatán két oldalt kővázákkal. Szentélyének jobb oldalán kápolna áll Szent Ince ereklyéivel. Berendezése - a fő- és mellékoltárok, a szószék - 1760 körül készült rokokó munka.

A templom építéséhez felhasználták a kisszentgróti ferences kolostor anyagát is. Bejelentkezéssel látogatható.10. 30: Borkóstoló borkorcsolyával a Budai pincében

Séta a csáfordi hegyen, kürtöskalácssütés
 Budai pince kívülről

 A Budai család vendégháza Zalaszentgróton, Felsőcsáford hegyen található. Az úton az eligazodást a Zalai Borút Egyesület táblái segítik. A vendégháztól panorámás kilátás nyílik a városra, a Balaton – felvidéki hegyekre, a Somló hegyre és a Bakony magasabb pontjaira.A házban három szoba áll rendelkezésre közösségi helységgel – borozó, étkező - és vizesblokkal kiegészülve.  Az udvaron ötven fő befogadására alkalmas faszerkezetű 

pajta, szabadtéri tűzrakó és gyermekhomokozó is van. A házigazda öt féle borból tart kóstoltatást a hordókban lévő ízletes nedűkből. A pince mélyén Chardonnay, Nektár, Szürkebarát, Merlot, Olaszrizling és vegyes bor érlelődik. Budai Lajos a természetjárás avatott ismerője gyalog túrákat, lovaskocsikázást és lovaglást szervez igény szerint. Irénke a háziasszony készíti az ízletes borkorcsolyát, és Ő segít elkészíteni a kürtöskalácsot is. A kézimunkázásra fogékonyak a kötés, horgolás, gobelin készítés és hímzés rejtelmeibe is betekintést nyerhetnek a háziasszony munkáin keresztül.

12. 30: Ebéd borkóstolóval a Sebestyén Borházban

 Földi pince

 A közútról az útbaigazító táblák segítségével könnyen megközelíthető Borházban, szíves vendéglátásban, gasztronómiai élvezetekben, ízletes borokban lelheti örömét az éhes és szomjas vendég. A hagyományos ételek közül néhányat említve: szarvaspörkölt, sült oldalas, répaleves, rétesek, házi szalámi és házisonka. A hűvös és métóságteljes pince mélyén jóízű beszélgetés közepette kóstoltatja Sebestyén Ferenc a házigazda a

 kiváló minősítést elért borait, melyek felejthetetlenné teszik a vele töltött időt és a jó barátok, akikre mindig számíthat a kedves vendég, Chardonnay, Olasz-rizling, Zenit, Zengő, Zweigelt, Blau Burger.

  

14. 00: Fürdés a Szent Gróth Termálfürdőben
A város zajától távol csendes környezetben várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat a Szent Gróth Termálfürdő.
Néhány lehetőség a családbarát fürdő ajánlatából: gyermek medence, úszómedence, termálmedence, gőzkabin, gyógymasszázs, magnetoterápia.

Szent Grót Termálfürdő  


18. 00: Vacsora borkóstolóval a Rába pincében az aranyodi hegyen

Egész évben szeretettel várják a finom házias ízeiről, zamatos borairól ismert családias hangulatú Rába pincébe a vendégeket. A csendes hegyi környezetben a mulatós esték kedvelői is felhőtlen kikapcsolódásra lelnek a Felsőaranyodi hegyen.  

borkóstoló 

Rába Szilárd a Zalai Borút Egyesület ifjú borásza saját termésből készített boraiból kínálja vendégeit. Chardonnay, Tramini, Veltelini, Olaszrizling és Zweigelt borai méltán nyertek elismerést a vendégei körében.

20. 00: Szállás elfoglalása a Zalabérben Mörkné Remm Gitta falusi vendéglátónál

Szállás Zalabérben 

 Zalabér központjában kialakított ifjúsági és kerékpáros szálláshely várja a pihenni vágyókat. A régi stílusában felújított épület kényelmes és praktikus belsővel szolgálja a vendégeket.


Programfelelős: Mesteri Zsófia

 

 


 

3. nap

8. 00: Reggeli a szálláshelyen. Kontinentális reggeli, ízletes tea, kávé indítja a napot.

Mörk pince

9. 00: Kovácsi hegyi túra:
Vindornyaszőlős - bazalt folyosó, Vadlánylik barlang

Kovácsi-hegy 

 A Kovácsi-hegy 200 m hosszú bazaltutcája páratlan földtani képzodmény, benne lakásokra emlékeztető barlangokkal, hasadékokkal. A vulkanikus kozet a lazább altalaj süllyedése miatt, megrepedezett, és monumentális bazaltoszlopok, hasadékok keletkeztek. A hegy tetején a lápos Rakottyás tavak ritka állatok és növények élohelyei. A sziklafolyosónál található Vadlánlik -barlang

 kapcsán sok legendát ismernek a helyiek. A monda szerint a szerelmesétol elszakított lány bánatában bujdosott el a barlangba, és kedvese utáni vágyakozásába orült bele. A Kovácsi- hegyre a faluból tanösvény indul, mely mind a felnotteknek, mind a gyermekeknek érdekes ismeretekkel, látnivalókkal szolgál a természeti értékekrol, a történelmi, kulturális örökségrol. A Kovácsi-hegy keleti oldalán Vindornyaszolosrol is könnyu túrával megközelítheto, Európa legnagyobb buddhista sztúpája, amit a Buddha ereklye és egy 11 m-es életfa köré emeltek.


 Sztúpa Szántón
 

 

Zalaszántó- Sztupa, tanösvény, buddhista szentély, Kotsy malom

12. 00: Ebéd

 Turul Vendéglő

 borkóstolóval a Zalai Borút Egyesület állomáshelyén a zalaszántói Turul vendéglőben, ahol a gasztronómiai hagyományok gazdagságát tapasztalhatjuk meg. Az étterem hatvan fő, a téliesített terasz negyven fő befogadására alkalmas. Kétágyas szobákban fogadják a szállóvendégeket, szervezett programjaik Hévíz, Keszthely, Sümeg, Tapolca megtekintésére is lehetőséget nyújtanak.
Programfelelős: Mesteri Zsófia

 

Easyweb