english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111791
Szőlők - borok

A Zalai borvidék szőlő- és borfajtái

Fehér Chasselas
A filoxéravész után Magyarország jelentősen megváltozott a fajok összetétele, kezdetben a direkt termők terjedtek el, napjainkra a nemes fajták kezdik kiszorítani ezeket. A csemege szőlőtermelés már előtte is fejlett volt a vidéken, de utána ez indult először fejlődésnek. Főfajta a Chasselas volt.
A Zalai borvidéken  nagyszámú, zömmel fehérborszőlő-fajtát termesztenek. Jellegzetesebbek közülük az Olasz rizling, a Rizlingszilváni, a Zöld veltelini, a Chardonnay és a már háttérbe szoruló Zala gyöngye.
Olasz rizlingA Zalai borvidéken mindkét körzetében jelenleg ajánlott fajták az Olasz rizling, a Rizlingszilváni, a Szürkebarát, a Királyleányka, a Cserszegi fűszeres, a Sauvignon és a Chardonnay. Engedélyezett fajták a Zöld veltelini, a Zengő, a Zenit, a Rajnai rizling, a Nektár, a Pinot blanc, a Leányka, a Cabernet sauvignon, a Kékfrankos, a Kékoportó (Portugieser), a Merlot és a Zweigelt.
A Zalai borvidék hegyközségei, illetve hegyközségi tanácsa a hatályos fajtarendelet jelentős átalakítására tett javaslatot az alábbiak szerint:
Balatonmelléki körzetben ajánlott fajták a Chardonnay, a Cserszegi fűszeres, a Királyleányka, az Zold velteliniOlasz rizling, az Ottonel muskotály, a Sauvignon, a Rajnai rizling, a Rizlingszilváni, a Szürkebarát, a Cabernet franc, a Cabernet sauvignon, a Kékfrankos, a Merlot, a Pinot noir. Engedélyezett fajták az Ezerfürtű, az Irsai Olivér, a Kövidinka, a Leányka, a Nektár, a Pinot blanc, a Pintes, a Tramini, a Zengő, a Zenit, a Zöld veltelini, a Kékoportó (Portugieser) és a Zweigelt.
Muravidéki körzetben ajánlott fajták a Chardonnay, a Cserszegi fűszeres, a Királyleányka, az Olasz rizling, a Rajnai rizling, a Sauvignon, a Szürkebarát, a Tramini, a Cabernet franc, a Cabernet sauvignon, a Kékfrankos és a Pinot noir. Engedélyezett fajták az Ezerfürtű, a Nektár, az Ottonel muskotály, a Pinot blanc, a Rizlingszilváni, a Sárga muskotály, a Zenit, a Zöld veltelini, a Kékoportó (Portugieser) és a Zweigelt.

Zala gyöngye

 


 

Easyweb