english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Projektbemutatása
A nő a tudás nő a piac című projekt bemutatása
Zalaszentgróti workshop
Zalakarosi workshop
Letenyei workshop
Képzési anyagok
Szakmai tanulmányút Szlovéniába
Borturisztikai konferencia Szentgyörgyvárot
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111630
Borturisztikai konferencia Szentgyörgyvárot

NŐ  a tudás - NŐ  a piac" határon átnyúló borturisztikai konferencia - Szentgyörgyvár


A Zalai Borút Egyesület „Nő a tudás - NŐ a piac" címmel projektet valósított meg a Szlovénia - Magyarország - Horvátország Szomszédsági Program támogatásával, amelynek keretében december 14-én Szentgyörgyváron konferenciát szerveztek. A projekt célja a családi gazdálkodásokban tevékenykedő női borászok piacrajutási esélyeinek növelése, versenyképességeinek javítása szakmai kompetencia erősítésével és nyilvánosság biztosításával.
   
A konferencia házigazdája Dr. Pálfi Dénes kertészmérnök volt, aki egyben a szervezet védnökei is. Jó tanácsaival és hasznos információival bátorította a meghívottakat a szőlő és bor szeretetére, valamint felhívta a figyelmet a nemzetközi kapcsolatok fontosságára.
Szőkéné Hajduk Andrea a Zalai Borút Egyesület elnöke ismertette a projekt eredményeit, valamint a Lendvai Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesületének elnök asszonyával Fehér Marikával közösen együttműködési megállapodást írtak alá, kifejezve a szándékukat a határmenti borturizmus fejlesztésére, a közös projektek megvalósítására és a borkulturális értékek kölcsönös megőrzésére.
A projektben borprotokolláris és vállalkozásfejlesztési ismeretekre tett szert az a 15 borász hölgy, aki Zala megye 4 körzetét képviselve vett részt a képzésen. Borbemutató tartásával és borpalackozás megtanulásával szakmai ismereteik is erősödtek. A képzés során a hölgyek számítógépes ismereteiket fejlesztették az Internet világának megismerésével.
A projektben hazai partnerként részt vállaló CELODIN Zalai Alapítvány összeállított egy szakmai anyagot tartalmazó CD, egy borturizmus érintő tanulmányt, valamint önálló honlapon történő megjelenéssel növelte a zalai borásznők promócióját.
A program során előadás hangzott el az aktuális borturisztikát érintő pályázatokról, informálva a megjelent borászokat a jövőben tervezett fejlesztések támogatási lehetőségeiről.
A képzésen részt vett borászok közül két hölgy Takácsné Martincsevics Veronika és Budai Lajosné tartott előadást a projekt során átélt élményeiről, a kapott ismeretek hasznosságáról. 
   A megjelentek jelezték, hogy továbbra is szükség van olyan programokra, amelyek a családi kisvállalkozásokban érintett szereplők borturizmust fejlesztő aktivitását ösztönzi, nemre, korra tekintet nélkül. Bemutatásra került a „Határmenti borkultúra" című három nyelvi mutációban elkészült kiadvány, amely a program bemutatása mellett a zalai borvidék és Lendva - hegy jó gyakorlattal rendelkező borászait is megjeleníti.
Az elnök asszony, aki már 7 éve tevékenykedik a Zalai borvidék borkulturális hagyományainak őrzéséért és ápolásáért jelezte, hogy egyre több fiatal taggal bővült 2007-ben az egyesület, akik szívesen vesznek részt a hagyományos értékek megőrzésébenben.
A program zárásaként felavatásra került Szentgyörgyváron a Zalai Borút Egyesület 85 fajtából és 2350 tőből álló géngyűjteménye, amely előzetes bejelentkezés alapján bárki számára megtekinthető.

Easyweb