english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111617
Zweigelt

ZweigeltZweigelt

A Zweigelt osztrák nemesítésű kékszőlőfajta, amit 1920-ban Fritz Zweigelt hozott létre. A nemesítéshez a Kékfrankost használta fel alapul, és a Magyarországon kevésbé ismert Szent Lőrinc szőlővel nemesítette. Legnagyobb ültetvényekben Ausztriában fordul elő, Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Magyarországon is termelik. Elterjedt az Egri, a Mátraaljai, a Szekszárdi és a Csongrádi borvidékeken, de a Zalain is jelentős faj.
Bora gazdag színanyagú és csersav tartalmú.
A Zweigelt nagyfürtű, közepes méretű és vastag héjú bogyókkal rendelkező szőlő. Vastag héja miatt kevésbé rothadékony, és alapvetően igen lédúsfajta. Középérésű, a Kékfrankoshoz hasonló tulajdonságokat mutat, de annál lényegesen Zwiegeltbővebben terem. Bőtermő, könnyen túltermelhető fajta. Beérési cukorfoka 18-19. Tőkéje közepes növekedésű, ritka vesszőzetű.

Easyweb