english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 891493
Zenit

Zenit

 (Badacsony 7)Zenit

1951-ben Király Ferenc és munkatársai nemesítették ki Ezerjó és a francia származású Bouvier nevű szőlőfajtákból. Magyarországon leggyakrabban a Balatoni Borrégióban illetve a Mátraalján termesztik. A Zalai borvidéken ismert faj. Telepített terület 870 ha.
ZenitBora az évjáratok többségében illatban, savakban gazdag de lágyulásra kissé hajlamos, savai finomak, minőségi.
A fürt vállas, kissé laza, középnagy, átlagtömege 100 g. A bogyó megnyúlt, kicsi, átlagtömege 1,7 g, sárga, kissé hamvas. Húsa puha, leves; íze közömbös. Héja vékony, közepesen szívós. Korai érésű, bőtermő (10-14 t/ha). Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, közepesen fagytűrő, rothadásra kevésbé hajlamos, viszonylag szárazság tűrő, kevés zöldmunkát igényel.

Zenit

Easyweb