english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 891488
Sauvignon blanc

Sauvignon blanc

(Gros Sauvignon, Sauvignon blanc, Weisser sauvignon, Sauvignon bijeli, Sauvignon bianco)

Francia származású, az egész világon elterjedt szőlőfajta. Sauvignon blancÚj-Zélandon elterjedt fajta. Magyarországon Etyeken és a Balaton környékén elterjedt, így Zalában is. Telepített terület 759 ha.
Bora különleges illatú és zamatú, tüzes, testes, harmonikus minőségi fehérbor. A belőle készülő karakteres bor könnyen felismerhető; bodzára, fűre, csalánra, szénára emlékeztető aromákkal, finom savakkal rendelkezik. Palackban is jól fejlődik, érik. Frissen, 1-2 éven belül elfogyasztva kiváló kísérője hideg előételeknek, zöldfűszeres ételeknek, zöldség Sauvignon blancalapú ételeknek, hideg halételeknek. A lazachoz, nyers salátákhoz, csirkesalátához, könnyű ételekhez is ajánlott.
Fürtjei vállasak, kicsik, tömöttek, átlagtömegük 100 g. A bogyók gömbölydedek, zöldessárgák, kicsik, átlagtömegük 1,8 g, pontozottak, alig hamvasak; húsuk puha, levesek, olvadók; ízűk közömbös. Héjuk középvastag, szívós. Közepesen termő (8-11 t/ha). Középérésű, erős növekedésű. Fekvés iránt igényes, talajban nem válogatós, mérsékelten fagytűrő, szárazságtűrő, rothadásra közepesen érzékeny, kifejezetten zöldmunka igényes.

Sauvignon blanc

Easyweb