english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111619
Sárgamuskotály

Sárgamuskotály

 (Muscat Lunel)

Az egyik legrégebbi európai szőlőfajtáról van szó, amely Dél-Franciaországból származik, valószínű, hogy ide Elő-Ázsiából került. Magyarországon a Tokaj-hegyalja a legfontosabb termőhelye,Sárgamuskotály a Földön pedig Franciaországon Lunel és Frontignan környéke. Hazánkban még jelentős az Ászár-Neszményi borvidéken és a Balaton környékén, így a Zalai borvidéken is.
Bora finom illatú és lágy zamatú, kitűnő házasítási alapanyag, de fajtaborként is komoly érdemeket szerzett. A friss muscat lunel a könnyű, nem fűszeres ételekhez, nyers salátákhoz, hideg halételekhez, friss sajtokhoz ajánlható.
A Sárgamuskotály középérésű, és puha héja miatt meglehetősen rothadékony. Az egyik legfinomabb muskotályos zamatot produkáló fajta ez, bogyói kicsik és lédúsak, mustja közepes cukor- és savtartalommal bír. Középnagy, hengeres, tömött fürtöket termelnek. Gyönge növekedésű, vékony vesszőzetű tőkéje van.

Easyweb