Pinot noire
Pinot noire
(Kékburgundi, Kisburgundi)
Franciaországból származik, a Champagne-i pezsgő egyik alapanyaga. Nem nagyon elterjedt. A Zalai borvidéken termesztett faj. Bora általában finom, elegáns, magas tannintartalmú, gyümölcsös. Kitűnő zamatú, szép rubin színű. Fiatalon bogyós gyümölcsökre emlékeztető, illatos bor palackban is sokáig fejlődik, szelídül, érik. Termése közepes mennyiségű cukrot és színanyagot, sok savat tartalmaz. Két-három éves érlelés után, kedvező esetben meggyre emlékeztető illat- és zamatanyagok alakulnak ki benne. Csersavban nem túl gazdag. Általános ízharmóniája meggy, málna, eper, szilva, lekvár, cseresznye. Az igazán jó minőségűt önállóan, esetleg erdei gyüm ölcsökkel készített nagyvadakhoz, egyébként inkább barna húsú szárnyasokhoz, rózsaszínűre sütött kacsamell, angolos báránybordák mellé kínálkozik, de néhány szelet Camambert vagy Brie sajttal is kiváló harmóniát biztosít. Szervírozási hőmérséklet: 16-18°C. Bogyói kicsik, sötétkékek, vékony héjúak és nagyon édesek. Évjárattól függően szeptember közepén, október elején eléri a szüretelhető 20 mustfokot. Közepes termőképességű. Fekvéssel szemben igényes, legjobban a hűvösebb területeket kedveli, a téli fagyra kevésbé érzékeny. A gombás megbetegedésekre érzékeny. Növekedési erélye és termőképessége közepes.
|