english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 891495
Nektár

Nektár


Államilag elismert fajta, elismerés éve: 1994.

Származása: Judit x Cserszegi fűszeres keresztezés

Fajtajogosult (képviselő): Pannon Agrártudományi Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely

Leírása, jellemzése: Tőkéje középerős, laza lombozatú. Fürtje középnagy, ágas, közepesen tömött. Fürt átlagtömege 180-200 gNektár. Bogyói kicsik, majdnem gömbölyűek, 14,5 x 15 mm nagyságúak, sárgás-bronzos színűek, pontozottak, kellemes muskotályos ízűek.

Gazdasági értéke: Termőképessége jó, szálvesszős metszést igényel, mert az alsó 2. - 3. rügye kevés termést hoz. Jó cukorképző, 18-20 mustfokra biztonságosan beérik. Korai érésű fajta, szeptember első felében már szüretelhető. Az évjáratok többségében egy hónapig is a tőkén tartható, töppedésre hajlamos. Téli fagyokkal szembeni ellenállósága jó, a mínusz 18-19 °C-os lehűlést még károsodás nélkül tűri. Botrytis ellenállósága kitűnő. Peronoszpóra, lisztharmat érzékenysége közepes. Késői fakadású.

NektárBora jellegzetes karakterű, intenzív, aromás, fűszeres-muskotályos illatú. Savas, harmonikus, testes elegáns bort adó szőlőfajta. Töppedt, vagy aszúsodott terméséből különleges minőségű bor készíthető.

Termesztési javaslat: Mivel a vesszők alsó rügyei kevésbé termékenyek, szálvesszős metszést ajánlunk. A termesztésére az ernyő vagy egyesfüggöny művelésmód a legmegfelelőbb. Korai érése, jó cukorképzése miatt a hűvösebb éghajlatú területeken is megfelelő, jó minőségű termést adó fajta.

Easyweb