english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111625
Furmint

Furmint

 (Som, Zapfner)Furmint

Magyar fajta. Meghatározó faj a Tokaj-hegyaljai, a Somlói, a Bükkaljai borvidék, de ismert az egész Kárpát-medencében, így a Zalai borvidéken is. Magyarossági termőterülete 4 340 ha.
A belőle készülő bor illatos, tüzes, savas, kissé fanyarkás ízű, megfelelő nevelés mellett igen elegáns. Ízében gyümölcsös jegyek is fellelhetők, de megfelelő időjárási körülmények között, jó évjáratokban könnyen aszúsodik, mézessé válik. A reduktív furmint aperitifként, hideg Furmintés meleg előételekhez, sós tészták, olasz tészták, friss sajtokhoz jó páros.
Fürtje középnagy, laza, hengeres. Október közepén érik. Tőkéje kifejezetten erős növekedésű, kevés, hosszú, vastag vesszőt nevel. Betegségre nem hajlamos, a téli fagynak ellenáll, szereti a jó napos fekvést. Forró nyár, esővel váltakozó meleg ősz érlelik meg az aranyságra bogyókat.

Easyweb