english
slovenian
Zalai Borásznők
Bemutatkozás
Zalai borvidék
Szőlők - borok
Cabernet franc
Cabernet sauvignon
Chardonnay
Chasselas
Cserszegi fűszeres
Ezerfürtű
Furmint
Irsai Olivér
Kékfrankos
Kékoportó (Portugieser)
Királyleányka
Kövidinka
Leányka
Merlot
Nektár
Olaszrizling
Ottonel muskotály
Pinot blanc
Pinot noire
Pintes
Rajnai rizling
Rizlingszilváni
Sárgamuskotály
Sauvignon blanc
Szürkebarát
Tramini
Zala gyöngye
Zengő
Zenit
Zöld veltelini
Zweigelt
Projektbemutatása
Hasznos információk
ANIMA
A honlapfejlesztés a Szlovénia - Magyarország- Horvátország Szomszédsági Program 2004-2006-os támogatási konstrukciója által megvalósított SLO-HU-CRO/065/HU számú és "Borászok piaci esélyeinek növelése" című projekt keretében valósult meg.

Oldalletöltés: 1111606
Chardonnay

Chardonnay

 (Chardonnay blanc, Morillon blanc, Weisser Kläwner, Pinot bianco, Ronci bile, Fehér burgundi)

chardonnayFranciaországból, ezen belül feltehetően Burgundiából származik. Franciaország a legfontosabb termőterülete is, de az egész világon elterjedt. Jelentős mennyiségben termesztik Kaliforniában, Új-Zélandon és Ausztráliában. Magyarországon elsősorban az Etyek-Budai, a Mátraaljai, a Mecsekaljai, a Tolnai, a Balatonboglári, az Ászár-Neszmélyi és a Zalai borvidéken jelentős, ültetvénye 3099 ha területet foglal el összesen.
Bora kiváló, kemény karakterű, finom savú, testes, széles körben felhasználható borfajta. Alkalmas pezsgő, minőségi bor és különleges minőségi bor készítésére is.
Markáns karakterjegyei miatt előnyére válik, ha pörkölt tölgyfahordóban érlelik. Illata zöldalma és tűzkőillat, néha füstre emlékeztet. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlíthatóan összetett savak. Ízjegyei érett sárgadinnye, méz, érett Chardonnaybornál a vajasság. Halak és fehér húsú szárnyasok kísérője lehet, de karakteresebb, nehezebb változatai a borjúhúsból készült ételekhez ajánlhatók. Szervírozási hőmérséklet 10-14°C.
Kis, 90 g-os fürtű, bogyói fehéres zöldek, feketén pontozottak, lédúsak és ropogósak. Jó fagytűrő, korai érésű (szeptember második fele), közepes termőképességű (9-11 t/ha). Középerős növekedésű. Levele ép, alig tagolt. Fekvés és talaj iránt mérsékelten igényes. Viszonylag szárazságtűrő. Rothadásra érzékeny. Virágzáskori hűvös időjárás esetén rosszul termékenyül. Zöldmunka iránti igénye közepes.

Chardonnay

Easyweb